Separatory tłuszczu

Separatory tłuszczu

Separatory tłuszczu służą do oddzielania tłuszczy spożywczych ze ścieków sanitarnych w procesie flotacji. Wprowadzanie tłuszczu do systemów kanalizacyjnych powoduje szereg problemów eksploatacyjnych oraz wpływa negatywnie na pracę oczyszczalni ścieków. Problemy te wynikają z faktu, iż tłuszcz nie jest rozpuszczalny w wodzie, lecz znajduje się w niej w postaci trudno ulegających rozkładowi kleistych grudek.

Dlaczego stosujemy separatory tłuszczu?

Zbyt wielka ilość tłuszczy w sieciach kanalizacyjnych powoduje zarastanie rur i znaczne zmniejszeni ich przekroju przepływu. W efekcie rozkładu biologicznego tłuszcze tworzą żrące kwasy tłuszczowe o nieprzyjemnym zapachu. Pojawienie się ich w oczyszczalniach ścieków stwarza poważne problemy eksploatacyjne (deficyt tlenowy, zarastanie złóż). Dlatego konieczne jest stosowanie urządzeń oddzielających tłuszcze w miejscach ich nadmiernego powstawania. Tłuszcze znajdują się przede wszystkim w ściekach pochodzących z restauracji, kuchni zbiorowego żywienia oraz ściekach pochodzących z przemysłu rolno-spożywczego.

W naszej ofercie posiadamy mobilne i stacjonarne wolnostojące separatory tłuszczu (od 1 do 30 l/s):

polietylenowe
poliestrowe
ze stali nierdzewnej (V4A)
żelbetowe

Zasada działania separatora tłuszczu:

Separator tłuszczu wykorzystuje zjawisko dekantacji: substancje cięższe od wody (piasek, osad, szlam) osiadają na dnie zbiornika, a substancje lżejsze (przede wszystkim tłuszcze) unoszą się na powierzchnię.

1.Ścieki wpływają do separatora przez komorę wlotu nr 1.
2. z której wytworzony strumień zapobiega przywieraniu osadów z zawiesiny i zdekantowanych tłuszczów
3. Przegroda 3. zatrzymuje osady w pierwszej części urządzenia - osadniku, a syfon wlotu 4. zatrzymuje tłuszcze w separatorze
4. Woda podczyszczona z zawiesiny i tłuszczu przepływa przez komorę wylotu do sieci kanalizacyjnej 5.

Zasada działania separatora tłuszczów

Uwagi:

Temperatura ścieków wprowadzanych do separatora nie może przekraczać 30st C.
Opróżnianie separatora należy przeprowadzać minimum co 2 miesiące

Lat działalności

Dostawców

Produktów