Separatory skrobi

Separatory tłuszczu

Separatory skrobi zatrzymują skrobię oraz inne frakcje stałe zawarte w ściekach. Separatory skrobi instaluje się w miejscach ich nadmiernego powstawania np. w restauracjach, punktach zbiorowego żywienia, obieralniach warzyw czy w zakładach przetwórstwa spożywczego oraz podobnych miejscach<

Dlaczego stosujemy separatory skrobi?

Skrobia to polisacharyd, który gromadzi się w nasionach zbóż, ziemniakach, korzeniach itp.

Podczas przetwarzania i płukania woda wytracają się cząsteczki skrobi. W bardzo szybkim czasie cząsteczki te odkładają się w przewodach kanalizacyjnych, co powoduje powstawania niekorzystnego dla przepływów hydraulicznych zjawiska zarastania przewodów.

W naszej ofercie posiadamy mobilne i stacjonarne wolnostojące separatory skrobi (od 1 do 30 l/s):

polietylenowe
poliestrowe
ze stali nierdzewnej (V4A)
żelbetowe

Zasada działania separatora skrobi:

Separator skrobi wykorzystuje zjawisko dekantacji: substancje cięższe od wody (piasek, osad, szlam) osiadają na dnie zbiornika, a substancje lżejsze (przede wszystkim tłuszcze) unoszą się na powierzchnię. Gęstość skrobi nie jest jednolita i substancje oddzielają się na całej powierzchni.

1.Ścieki wpływają do separatora przez komorę wlotu nr 1.
2. Skrobia wytwarza pianę, dlatego separator wyposażony jest w dyszę zraszającą 2. do gaszenia piany
3. Dysza uruchamiana jest elektrozaworem lub ręcznie 4. Woda podczyszczona przepływa przez komorę wylotu do sieci kanalizacyjnej 3.

Zasada działania separatora skrobi

Uwagi:

Temperatura ścieków wprowadzanych do separatora nie może przekraczać 30st C.
Opróżnianie separatora należy przeprowadzać minimum co 4 miesiące
Do separatorów skrobi nie można wprowadzać olejów mineralnych, fekali oraz wód deszczowych.

Lat działalności

Dostawców

Produktów